Blog Arşivi
-
▼
2013
(16)
-
▼
Kasım
(16)
- Başlık yok
- İSTRİDYE MANTARI NEDİR
- İSTRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
- İSTİRİDYE MANTARI NERELERDE ÜRETİLİR
- İSTİRİDYE MANTARININ FAYDALARI
- İSTİRİDYE MANTARI HANGİ ORTAMLARDA YETİŞTİRİLEBİLİR
- İSTİRİDYE MANTARININ İKLİMSEL İSTEKLERİ
- İSTİRİDYE MANTARI ÜRETİM MALİYETİ
- İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN İŞLETME GİDER...
- KOMPOST HAZIRLANMASI
- İSTRİDYE MANTARI VİDEO TANITIMI
- İSTRİDYE MANTARI KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR!!!!!!!!!!
- İSTRİDYE MANTARI EKONOMİYE KAZANDIRILACAK !!!!
- Başlık yok
- Başlık yok
- İSTİRİDYE MANTARININ FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
-
▼
Kasım
(16)
1 Kasım 2013 Cuma
İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN İŞLETME GİDERLERİ
Mantar üretmeye başlamayı isteyenler için giderle şablonu kısaca şöyle : ( 100 m2’lik 15 – 20 ton kapasiteli 100m2’lik 1 oda için ortalama verilmiştir ) 1 - Depo kirası. Üretici için en önemli giderlerden birisidir. Ayrıca konu açılmışken depoyu kiralamadan önce dikkat etmeniz gerekenleri şöyle listelemek isterim: Civarda yaşayanların olmaması gerekir. Eğer deponun çok yakınında yaşayanlar varsa havalandırma amacıyla çalıştıracağımız fanlar gecenin sessizliğinde insanları rahatsız edecektir. Yani yerleşim yerlerinden mümkün mertebe kaçınmalısınız. Depo içinde kesinlikle Ağaç ve ahşap 5 cm'lik bile bir parça olmamalı. Ağaç hastalık etmenidir ve ciddi zararlara yol açmaktadır. Bina dikdörtgen şeklinde olmalı. Böylelikle havalandırma homojen yapılabilmelidir. Tavan 4 metreden yüksek olmamalı. İçeride kompost var iken harcayacağınız enerji sarfiyatı çok ciddi rakamları bulacaktır. İhtiyaç duyduğumuz yükseklik 3,80 m. Böylelikle 4 katlı ranza yapabiliriz. Tavan yüksekliği en az 2,50 m olmalıdır, 3 katlı ranza yapılır. Her 100 m2 alana 4 katlı ranza yapmak şartıyla 18-20 ton kompost yerleştirilebilir. Torbalar 17-18kg. Ama tavan daha düşük olursa 3 katlı ranza yapılmalı neticede aynı masraf yapılarak (elektrik, su, eleman, kira) aynı emek harcanarak daha az verim elde edilir daha az karlı olur. En ideali 3,5 m tavan yüksekliğin olmasıdır. Depo kesinlikle toprak seviyesinin altında olmamalı, bodrum gibi yerler tercih edilmemelidir. Bu gibi yerler havalandırma açısından sorun yaratır. Rutubetli yerler tercih edilmemelidir. Rutubet istemediğimiz bir hastalık etmenidir. Mantar nem ister, rutubet değil. Depo'nun pis su gideri olmalıdır. Kullanılacak klimaların gücüne yetecek elektrik KW aboneliği olmalıdır. Aksi durumda cihazlar sürekli arızalanacaktır. Deponun su sorunu bulunmamalıdır. Mantarın %95 su ihtiva eder. Deponun konumu ulaşım açısından kolay olmalıdır. Kompost size kamyonla yollanacaktır. İndirmenin kolayca yapılabilmesi ve hızlıca indirilmesi gereklidir. Bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Bizim için ne kadar serin o kadar iyi, buna uygun yerler tercih edilmelidir. Çevre de kirlilik etmeni olmamalıdır, mesela pis dere yatağı, bataklık, çöplük büyükbaş ya da küçükbaş hayvan çiftlikleri gibi. Taş duvar yapılar çok olumlu neticeler vermektedir. Binanın yalıtımı çok önemli. Böylelikle daha az enerji sarfiyatı yapılacağı için ekonomik üretim yapılmış olacaktır. Unutmayın depo içinde bir sonbahar havası yaratmaya çalışıyoruz. Bu yüzden ılık veya ılıman iklime sahip yerler tercih edilmelidir. Yaprak mantarı üretim periyodunda (hasat döneminde) 5 C’den 25 C’ye kadar dayanım gösterebilmektedir. 2 - Elektrik sarfiyatı: ayda ortalama 500 TL olmaktadır. Klimalar aralıksız çalışacak. Hasat döneminde florasan lambalar günde 5 – 6 saat yanacak, Gün içinde her saat 3 dakika çalışacak şekilde fanlar kullanılacak. Bu durumlar da elektrik sarfiyatını artırmaktadır. 3 - Eleman ve Personel gideri: 1 kişi 400m2 alanın hasatını yapabilmektedir. 4 - Çiftçi değilseniz alacağınız belgelerin aylık masrafları. Ruhsat, Vergi, Matbaa, Sekreter, Şoför, Çaycı, Paketleme v.b. Kısacası mantar üretiminde en büyük 2 gider kira ve elektrik gideridir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
İSTRİDYE MANTARI ZAYIFLATIYOR:))
GOÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkekul "İstiridye mantarını, yağ oranının düşük olması dolayısıyla kilo problemi yaşayan kişiler daha çok tercih ediyor" dedi.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Türkekul, istiridye mantarının, yağ oranı düşük olduğu için kilo problemi yaşayan kişilerce daha çok tercih edildiğini bildirdi. Türkekul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fakülte binasının bodrum katında istiridye mantarı ürettiklerini söyledi.Tercih edliyorİstiridye mantarının, Türkiye’de son yıllarda popüler hale geldiğini belirten Türkekul, "Bölgemizde de bunu üretmeyi planladık. İstiridye mantarı bölgemizde fazla üretilmiyor. Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin’in teşvikiyle üniversitemizde ilk defa bu mantarı ürettik" diye konuştu. Mantar üretiminde yüzde 45 oranında güzel bir verim elde ettiklerini dile getiren Türkekul, istiridye mantarının, üreticiler tarafından diğer kültürü yapılan mantarlardan daha çok tercih edildiğini bildirdi.Yağ oranı düşükBirçok mantarın kültürünün yapıldığını anlatan Türkekul, şöyle konuştu: "Ülkemizde 20-25 arası mantar türünün kültürü yapılıyor. İstiridye mantarı çok kaliteli ve çok fazla ürün veriyor. Sağlık açısından da iyi bir mantar türü. Son yıllarda dünyada kilo problemleri başladı. İstiridye mantarını, yağ oranının düşük olması dolayısıyla kilo problemi yaşayan kişiler daha çok tercih ediyor. İstiridye mantarının kilosu 10-12 liradan satılıyor. Özellikle ülkemizde kışın meyve ve sebze üretim oranının düşük olması sebebiyle mantar tüketimi daha fazla." İstiridye mantarının veriminin, diğer mantar türlerine göre daha yüksek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Türkekul, "İstiridye mantarının, et sote şeklinde tüketimi yapılıyor. İstiridye mantarının üretimi yaklaşık 40 günde yapılıyor" dedi.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Türkekul, istiridye mantarının, yağ oranı düşük olduğu için kilo problemi yaşayan kişilerce daha çok tercih edildiğini bildirdi. Türkekul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fakülte binasının bodrum katında istiridye mantarı ürettiklerini söyledi.Tercih edliyorİstiridye mantarının, Türkiye’de son yıllarda popüler hale geldiğini belirten Türkekul, "Bölgemizde de bunu üretmeyi planladık. İstiridye mantarı bölgemizde fazla üretilmiyor. Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin’in teşvikiyle üniversitemizde ilk defa bu mantarı ürettik" diye konuştu. Mantar üretiminde yüzde 45 oranında güzel bir verim elde ettiklerini dile getiren Türkekul, istiridye mantarının, üreticiler tarafından diğer kültürü yapılan mantarlardan daha çok tercih edildiğini bildirdi.Yağ oranı düşükBirçok mantarın kültürünün yapıldığını anlatan Türkekul, şöyle konuştu: "Ülkemizde 20-25 arası mantar türünün kültürü yapılıyor. İstiridye mantarı çok kaliteli ve çok fazla ürün veriyor. Sağlık açısından da iyi bir mantar türü. Son yıllarda dünyada kilo problemleri başladı. İstiridye mantarını, yağ oranının düşük olması dolayısıyla kilo problemi yaşayan kişiler daha çok tercih ediyor. İstiridye mantarının kilosu 10-12 liradan satılıyor. Özellikle ülkemizde kışın meyve ve sebze üretim oranının düşük olması sebebiyle mantar tüketimi daha fazla." İstiridye mantarının veriminin, diğer mantar türlerine göre daha yüksek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Türkekul, "İstiridye mantarının, et sote şeklinde tüketimi yapılıyor. İstiridye mantarının üretimi yaklaşık 40 günde yapılıyor" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder