1 Kasım 2013 Cuma

İSTRİDYE MANTARI EKONOMİYE KAZANDIRILACAK !!!!

Kayın mantarı üretiminde ilk başta ön yargı ile yaklaşıldığını belirten Vali Erdoğan Bektaş, zamanla yapılan çalışmaların sonucunda kazanç elde edilmesiyle bur yargının yersiz olduğunu söyledi. Bektaş, Vedat Tek Kültür Merkezinde düzenlenen Kayın Mantarı’nın tanıtım toplantısına katıldı. Kayın Mantarı yetiştiriciliği konusunda biraz daha çalışmaya ihtiyaçları olduğunu ifade eden Vali Bektaş, “Kastamonu’nun mantar potansiyeli, ekolojik yapısının göstergesi olarak göze çarpıyor. Organize Sanayi Bölgesi ve Ağlı ilçesinde kurulacak mantar işleme fabrikaları ile mantarın işleme ve pazarlama konusundaki engelleri ortadan kaldırılmış olacak. İşletmeler bu işin pazarlama konusuna yardımcı olacaklarını belirtmelerine rağmen şahsi fikrim olarak mantar tadının vatandaşlar tarafından benimsenecek bir tat olup olmadığı konusunda endişelerim var” dedi. ÜRETİM SANAYİYE DÖNÜŞMEZSE KAZANÇ SAĞLANAMAZ Mantarın daha düne kadar dağda yetişen ürün olarak kabul edildiğine dikkat çeken Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, günümüz koşullarında ise ekonomik değeri olan bir ürün haline dönüştürüldüğünü belirtti. Üretimin sanayiye dönüştürülmemesi durumunda yapılan çalışmaların bir neticeyle sonuçlanmadığını hatta öldürüleceğine dikkat çeken Rektör Aydın, şöyle konuştu: “İşleme ve pazarlama zinciri tam olarak kurulamazsa piyasayı doyurmuş olursunuz ve ekonomik kazanç sağlayamazsınız. Üretimi arttırdığınız zaman devamlılığını sağlamış olmanız gerekiyor. Eğer gerçekten kayın mantarından ekonomik kazanç elde edilmek isteniyorsa sanayi hamlesini gerçekleştirmeniz gerekiyor” KAYIN MANTARI, KANLICA’YA RAKİP OLACAK Kastamonu’nun yöresel mantarı Kanlıca mantarına kayın mantarının rakip olacağını iddia eden Vali Yardımcısı Atilla Kantay, “Kayın mantarı 12 ay ulaşılabilen ve her mevsim bulunabilen, maliyeti ile satış rakamı arasında ciddi bir fark olan daha güvenli, daha ekonomik yeni bir mantardır. Kayı mantarını pazarda 9 lira ile 27 lira arasında satın alabilirsiniz” diye konuştu. PAZARLAMA İYİ ORGANİZE EDİLMELİ Kayın Mantarı Üreticisi Mustafa Kanatoğlu ise, kayın mantarı yetiştiriciliği daha önce hiç duymadığını ve tavsiye üzerine bu işe giriştiğini ifade ederek, “Yaptığı işi ilk önceleri biraz garip karşıladım. Zamanla bu işe alıştım ve çevremden de olumlu tepkiler aldım. Şimdi kayın mantarı yetiştiriyorum” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSTRİDYE MANTARI ZAYIFLATIYOR:))

GOÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkekul "İstiridye mantarını, yağ oranının düşük olması dolayısıyla kilo problemi yaşayan kişiler daha çok tercih ediyor" dedi.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Türkekul, istiridye mantarının, yağ oranı düşük olduğu için kilo problemi yaşayan kişilerce daha çok tercih edildiğini bildirdi. Türkekul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fakülte binasının bodrum katında istiridye mantarı ürettiklerini söyledi.Tercih edliyorİstiridye mantarının, Türkiye’de son yıllarda popüler hale geldiğini belirten Türkekul, "Bölgemizde de bunu üretmeyi planladık. İstiridye mantarı bölgemizde fazla üretilmiyor. Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin’in teşvikiyle üniversitemizde ilk defa bu mantarı ürettik" diye konuştu. Mantar üretiminde yüzde 45 oranında güzel bir verim elde ettiklerini dile getiren Türkekul, istiridye mantarının, üreticiler tarafından diğer kültürü yapılan mantarlardan daha çok tercih edildiğini bildirdi.Yağ oranı düşükBirçok mantarın kültürünün yapıldığını anlatan Türkekul, şöyle konuştu: "Ülkemizde 20-25 arası mantar türünün kültürü yapılıyor. İstiridye mantarı çok kaliteli ve çok fazla ürün veriyor. Sağlık açısından da iyi bir mantar türü. Son yıllarda dünyada kilo problemleri başladı. İstiridye mantarını, yağ oranının düşük olması dolayısıyla kilo problemi yaşayan kişiler daha çok tercih ediyor. İstiridye mantarının kilosu 10-12 liradan satılıyor. Özellikle ülkemizde kışın meyve ve sebze üretim oranının düşük olması sebebiyle mantar tüketimi daha fazla." İstiridye mantarının veriminin, diğer mantar türlerine göre daha yüksek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Türkekul, "İstiridye mantarının, et sote şeklinde tüketimi yapılıyor. İstiridye mantarının üretimi yaklaşık 40 günde yapılıyor" dedi.